De jaren '50 en '60
  Home | Tot 1900 | 1900-1920 | De jaren '20 | De jaren '30 | De jaren '40 | De jaren '50 en '60 | De jaren '70 | De jaren '80 | De jaren '90 | Anno 2000  

De jaren '50 en '60
In deze tijd werd Geldrop groter en groter. Er kwamen nieuwe wijken, en die wijken hadden dus ook nieuwe scholen nodig..

Nieuwe scholen
Er kwamen veel scholen bij in deze periode. Als deze werden bijgebouwd, dan werd het initiatief genomen door bestaande kerkelijke instellingen. Zo was bijvoorbeeld de Frater Andreasschool in de Kettingstraat parochieel. Aan de Linze werd in 1965 ook een school gebouwd, de Maria Magdalenaschool.
Enkele oude scholen werden geleidelijk vervangen door nieuwe. In 1968 werd de Aloysius meisjesschool aan het Bogardeind gesloopt, in verband met de nieuwbouw van het ziekenhuis. Daarvoor in de plaats zouden twee nieuwe scholen komen, een in de nieuwe wijk Akert en een in de Skandiawijk. In de Skandiawijk was al sinds 1959 behoefte aan een school, maar toch gaf de gemeente voorrang aan de bouw van een school in de nieuwe wijk. Deze school werd in 1969 aan de Hazelaar in gebruik genomen, met de toepasselijke naam De Akert. Pas drie jaar later was de Dommeldalschool (links) in de Skandiawijk ook geopend. De Skandiawijk had voorafgaande aan de bouw van de Dommeldalschool in 1972 al noodlokalen die een dislocatie (4 noodlokalen aan de Nieuw Erfseweg) van de Nazarethschool waren. Deze dislocatie is toen omgezet in de nieuwe Dommeldalschool.
Er waren ook ontwikkelingen op Zesgehuchten. In 1969 werden de beide scholen die die wijk kende, gemengde scholen. Op de Brigidaschool kwamen de jongste kinderen, en op de St. Jozefschool de oudste. Ook de Nazarethschool werd een gemengde school in 1969.
Van non naar leek.
Het aantal nonnen en broeders dat les gaf in Geldrop, werd steeds minder. Steeds als een van hen de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, was er weer eentje minder. Het onderwijs door religieuzen werd langzaam overgenomen door leken. In 1969 stopte de zusters in het centrum van Geldrop.
In de jaren '60 werden in de parochies katholieke onderwijsstichtingen opgezet, die de scholen overnamen van het Rooms-Katholiek kerkbestuur.
Naast katholieke scholen en een protestante school kwam er in 1957 ook een Nutsschool in Geldrop. (links) Een nutsschool is neutraal, dus niet protestant maar ook niet katholiek. De school werd gebouwd aan de Beneden Beekloop, en dat werd ook meteen de naam van de school.
Christelijke Nationale Scholen
Geldrop had sinds 1931 een school voor protestante kinderen aan de Stationsstraat. De naam van deze school was in 1956 gewijzigd in Beatrixschool. In 1968 kwam er een tweede protestante school in Geldrop. Deze school werd naast de Magdalenaschool aan de Linze gebouwd, met de naam De Morgenster. (links)